Voedingsschema afvallen - Personal Protein

Voedingsschema afvallen

8 december 2020
Noortje Berendsen
Diëtist en personal trainer

Afvallen blijft lastig; je begint vol goede moed met een dieet, maar na een paar weken merk je dat dit dieet toch te moeilijk is om vol te houden. Na verloop van tijd val je terug in je oude gewoontes en ben je terug bij je oude gewicht. Soms zelfs wat zwaarder; het welbekende jojo-effect (meer weten over het jojo effect? Check dan dit artikel). Een voedingsschema voor afvallen kan jou helpen om op een voor jou comfortabele manier blijvend kilo’s te laten verliezen.

LET OP: Voordat je je op het voorbeeld voedingsschema onderin het artikel stort, adviseren we je om eerst deze blog te lezen over hoe je het beste kan beginnen met afvallen. Ook is het handig om even de blog te lezen met praktische tips voor afvallen. Zo kun je nóg beter met het voorbeeld voedingsschema afvallen aan de slag 🙂

Vaak wéét je wel dat je anders moet gaan eten om af te vallen, maar toch werkt zo’n dieet niet… Dus hoe kun je afvallen met een ‘dieet’ dat wel bij je past? In dit artikel help ik je op weg met tips én een eetschema (dus
géén dieet!) die bij jou aansluit.

Een voedingsschema voor afvallen dat bij jou past

Als een dieet niet werkt, dan werkt een voorbeeld eetschema* ook niet zou je misschien denken. Toch heb je met dit onderstaande voorbeeld bij elk eetmoment 3 opties: zo is er áltijd een optie die bij jou past.

Bedenk dus eerst voor jezelf wat je op dit moment ongeveer op een dag eet; hou bijvoorbeeld je voeding een paar dagen in een app bij en pas je eetschema hier op aan. Zo is het bijvoorbeeld veel makkelijker om als je gewend bent ’s ochtends brood te eten, dit ook te blijven doen en dan niet opeens havermout te gaan eten.

Voorbeeld eetschema afvallen

ONTBIJT1. Volkoren boterhammen of crackers met mager beleg (link naar dat schema)
2. Ongezoete (soja) kwark met muesli en fruit
3. Havermout met fruit
TUSSENDOORTJE1. Fruit
2. Ongezouten noten
3. Maiswafel
LUNCH1. Soep met volkoren brood
2. Omelet met groente en volkoren toast
3. Gevulde salade
TUSSENDOORTJE1. Snoeptomaatjes, worteltjes, komkommer
2. Olijven
3. Cracker met mager beleg
AVONDMAALTIJD– Minimaal 250 gram (verse/diepvries) groente 
– Zilvervliesrijst of volkorenpasta, aardappelen, quinoa, bulgur, volkoren wrap
– Mager vlees (bij voorkeur geen rood of bewerkt vlees) of gevogelte of vis (eens per week, bij voorkeur een vette vis), peulvruchten of een
vleesvervanger
– Vloeibare margarine of bak & braad olijfolie
– Eventueel magere jus/saus
AVONDSNACK1. (Plantaardige) zuivel
2. Fruit
3. Ongezouten noten

Hoe zit het met calorieën?

De 3 opties zijn zonder hoeveelheden; dit kun je voor jezelf bepalen aan de hand van je uitgerekende caloriebehoefte (link). Zo heeft iemand met een calorie-behoefte van 1850 kcal bijvoorbeeld minder volkoren boterhammen nodig dan iemand met een calorie-behoefte van 2850 kcal.

Tussendoortjes?

Zorg ervoor dat je in ieder geval 3 grote maaltijden (ontbijt, lunch en avondeten) eet, waar je ook de meeste calorieën uithaalt. Als je er behoefte aan hebt, is er ruimte voor 3 tussendoortjes. Die tussendoortjes zijn vooral ter voorkoming van snacken en om genoeg energie én vitamines en mineralen binnen te krijgen op een dag.

Wil je meer inspiratie voor tussendoortjes? Kijk dan even dit artikel van het voedingscentrum.

Wil je het jezelf wat makkelijker maken? Start dan met ons gratis voedingsschema afvallen van 1700 kcal om af te vallen.


Voedingsschema afvallen

Jouw eigen voedingsschema afvallen

Dit voorbeeld is een globaal overzicht van hoe een eetschema (voor afvallen) eruit kan zien. Je kunt deze aanpassen zodat het jouw eigen schema wordt. Want een eetschema is natuurlijk per persoon verschillend; dit is onder andere afhankelijk van de caloriebehoefte en eetvoorkeuren!

Blijf variëren met je voedingsschema

Welke producten kun je dan het beste kiezen als je een eetschema voor jezelf maakt? Probeer zoveel mogelijk gevarieerd te eten (bijvoorbeeld met behulp van een variatie schema). Hier zal je lichaam blij mee zijn; zo zorg je ervoor dat je alle voedingsstoffen genoeg binnen krijgt.

Conclusie

Eet wat kleinere porties, eet gevarieerd en het belangrijkst: Eet wat bij jou past. Volg geen crashdieet maar probeer een eetschema voor afvallen te gebruiken die voor jou op langere termijn werkt en goed vol te houden is. Alleen op deze manier zul je kilo’s (blijvend!) verliezen.

Populaire producten voor afvallen

Noortje Berendsen
Diëtist en personal trainer

Noortje is al haar hele leven bezig met voeding, gezondheid en sporten; ze wist al snel dat ze van haar passie en interesse haar werk wilde maken. Het complete plaatje van voeding, sport en leefstijl biedt haar de kans om haar cliënten zo efficiënt mogelijk te coachen.

Naast haar eigen bedrijf (feelgoodnoortje), waar ze bij verschillende locaties haar cliënten online en offline begeleid, hoopt ze met deze kennisoverdracht via blogs nog meer mensen te kunnen bereiken. “Ik wil zo veel mogelijk mensen helpen bij het halen van hun persoonlijke doelen en hen meer vertrouwen meegeven in hun eigen proces!”

€5 korting* op je eerstvolgende bestelling?

Natuurlijk wil je dat! Schrijf je in voor onze super-acties-nieuwsbrief en ontvang direct €5 euro korting op je eerstvolgende bestelling. *Deze kortingscode kan één keer worden gebruikt en is geldig bij een minimale bestelwaarde van €25.

€5 korting* op je volgende bestelling?

Natuurlijk wil je dat. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang direct €5 korting op je eerstvolgende bestelling.


*De kortingscode kan één keer aangevraagd en gebruikt worden en is geldig bij een minimale bestelwaarde van €25.

X