Afvallen, voor sommige mensen een grote kwaal en voor de ander wat makkelijker. Mindset, het goed managen van je eigen verwachtingen, geduld en vooral ook consistentie hebben allemaal een sleutelrol bij het succesvol behalen en behouden van jouw streefgewicht. Wat ons betreft zijn de beste tips voor afvallen de tips die jou behoeden voor veel gemaakte fouten. Je hoeft niet iedere keer zelf opnieuw het wiel uit te vinden!

In dit artikel vind je 10 van de misschien wel meest gemaakte fouten bij afvallen. Als je op al deze dingen let zul je zien dat je stappen maakt.

Fouten bij afvallen

1 Te grote resultaten verwachten op korte termijn

Heel veel mensen worden gefrustreerd als ze niet binnen 2 weken zichtbaar resultaat zien. Helaas kan het even duren voordat je resultaat ziet! Er zijn tallozen tips voor afvallen op het internet. Dit wil niet zeggen dat ze allemaal voor jou werken. Heb dan ook geduld. Probeer je leefstijl te veranderen om gezonder te worden, dat je daarbij afvalt en/of strakker wordt, is alleen maar mooi meegenomen. Het is hoe dan ook goed voor je om een gezonde leefstijl aan te houden. De resultaten komen dan echt wel. Soms na twee weken al en soms pas na een paar maanden. Er is niet één manier en het is dan ook vaak even zoeken welke manier het beste bij jou en je levensstijl past. Als je elke dag in de spiegel kijkt en op zoek gaat naar verschil zal het sowieso altijd te langzaam gaan. Wat je wel kan doen is elke maand op de 1e een foto maken. Zo zal je sneller zien wat voor echt resultaat je daadwerkelijk hebt geboekt.

2 Je afvaldieet is té extreem

Je kan een heel streng afvaldieet volgen om zo snel mogelijk, zo veel mogelijk kilo’s te verliezen. In het begin kan dit effectief zijn, maar als het haaks staat op jouw eigenlijke levensstijl is het aannemelijk dat je dit gewoonweg niet lang zal volhouden. De kans is groot dat je hierdoor een enorme terugval krijgt waardoor alles teniet wordt gedaan. Probeer het dieet zó voor jezelf op te zetten dat je weet dat je het ook volhoud. Verander niet te veel tegelijk, maar bouw het geleidelijk op en geef jezelf de tijd. Dit is zowel mentaal als fysiek de meest gezonde manier.

3 Verkeerde dranken

Op het moment dat je gaat afvallen kan het goed zijn dat je je volledig blindstaart op eten en dat de bewustwording over wat je op een dag allemaal drinkt uitblijft. Dit is een veel gemaakte fout bij afvallen waardoor het resultaat vaak uitblijft. Sterker nog; de kans is groot dat je al afvalt door alleen je consumptie van dranken aan te passen. Daarbij zijn er een hele hoop dranken die bekend staan als ”gezond” terwijl er onwijs veel suiker in zit. Denk aan vruchtensappen en smoothies van de supermarkt. Probeer hier zo goed mogelijk op te letten! En als je geen zin hebt om hier veel over na te denken hou het dan gewoon zo veel mogelijk op water of een sparkling variant hiervan.

4 Niets ongezonds meer willen eten

Van jezelf eisen dat je niets ongezonds meer eet is een van de meest onrealistische eisen die je jezelf kan stellen. Je kan het wel even volhouden, maar er zit vrijwel zeker een houdbaarheidsdatum aan. Je moet proberen om voor jezelf een dieet te creëren dat werkt. Voor jou. Als jij in je weekend op zaterdag een vette hap nodig hebt om het op de lange termijn te laten werken moet je dit gewoon doen. Dit liever dan 3 weken een veel te extreem dieet volgen waarnaar je weer verzaakt en terugvalt in je oude patroon.

5 Alleen focussen op cardio

Deze is in principe vanzelfsprekend. Cardio doet veel als je wilt afvallen, maar met krachttraining erbij zal je merken dat je je ook lekkerder voelt. Het trainen van je spieren zorgt voor een beter behoud van spiermassa tijdens het afvallen, verlaagt de gevoeligheid voor blessures bij ongelukken zoals vallen, het zorgt voor een betere insulinegevoeligheid, verbeterde houding en wellicht verbeterde botdichtheid.
Ook wanneer alleen afvallen je doel is, kan krachttraining net dat extra zetje geven waardoor je jezelf nog lekkerder voelt en waardoor je het dus nog langer volhoud.

6 Te weinig drinken

Een van de meest onderschatte tips voor afvallen. Genoeg drinken is ontzettend belangrijk voor je lichaam. 60% van ons lichaam bestaat uit water en als dit percentage al met 2% afneemt is je lichaam al uit aan het drogen. Je lichaam gaat dan slechter functioneren. Al helemaal als je veel sport en veel vocht verliest is het super belangrijk om veel te drinken en goed gehydrateerd te blijven. Daarnaast kun je je honger ook heel goed stillen door veel te drinken. Lichte trek kan al snel weggenomen worden als je een flink glas water drinkt. Drink dus ongeveer 2 liter per dag, en als je sport mag dat best nog iets meer zijn.

7 Je mag niet meer snacken

Als je denkt aan snacken, denk je vaak aan ongezonde dingen. Dit komt doordat het woord ‘snacken’ bij de meeste mensen een ongezonde lading heeft. Dit is de grootste misvatting die er is en daarmee een van de meest gemaakt fouten bij afvallen. Er zijn genoeg gezonde snacks die nou juist die kleine honger kunnen stillen. Denk aan snackwortels, komkommer, rijstwafels, fruit en ga zo maar door. En nee, tuurlijk is dit niet hetzelfde als een zak chips naar binnen schuiven op de bank, maar het zorgt er wel voor dat je trek verdwijnt waardoor je niet meer zo snel naar die diezelfde zak chips zal grijpen. Lees ook eens: 10 lekkere en verantwoorde snacks

8 Je slaapt te weinig

Niet alle tips voor afvallen hebben met eten of sporten te maken. Ook hoe je de rest van je levensstijl benaderd is van groot belang als je gewicht kwijt wilt raken. Het effect van een goede nachtrust wordt ontzettend onderschat. Te weinig slaap zorgt voor een energietekort overdag. En je raad het al, dat energietekort moet aangevuld worden door te eten. Je lichaam vraagt bij zo’n energietekort vak naar suikers of vetten, dingen die je op dat moment nou juist niet nodig hebt om af te vallen. Met een energietekort maak je het jezelf ook onnodig moeilijk om de discipline te houden voor je gym bezoekjes. Dus… sleep like a baby!

9 Te weinig eiwit

Dit is misschien wel een van de bekendste, meest gemaakte fouten bij afvallen. De inname van voldoende eiwitten kan een rol spelen bij gewichtsverlies. Eiwitten dragen bij tot de instandhouding van de spiermassa. Je wilt tijdens het gewichtsverlies natuurlijk focussen op het verlies van vet en niet van spieren. Vergeet je eiwitten dus niet!

10 Getrouwd met je calorie-tracker

Calorietrackers zijn fijne hulpmiddelen om inzicht te krijgen in wat je verbrand hebt, maar ze kunnen je ook behoorlijk uit de flow halen. Het laatste wat je wil tijdens het afvallen is uit de flow raken. Op het moment dat je lekker bezig bent en voelt dat het de goede kant op gaat kan zo’n apparaat jou resultaten geven die je niet had verwacht. Hierdoor daalt je motivatie en dat is doodzonde. Zeker als je je bedenkt dat veel calorie trackers niet eens accuraat genoeg zijn. Gebruik een calorie tracker dus op het moment dat je het nodig hebt, maar staar je er niet blind op en laat je er niet door uit het veld slaan! Het belangrijkste is dat je jezelf lekker voelt en een manier vind die voor jou werkt. Op die manier zal je merken dat je er ook op de lange termijn profijt van hebt.

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel of hulp nodig bij het kiezen van een geschikt eiwitpoeder? Stuur ons gerust een mailtje (info@personalprotein.nl). We reageren binnen een dag!