Reden 1: De vraag naar eiwitpoeders en andere supplementen is enorm
toegenomen
De kostprijs van de grondstof voor eiwitpoeders wordt net als in ieder andere markt voor een groot
deel bepaald door hoe groot de vraag naar eiwitpoeders is, in combinatie met hoeveel aanbod er is.
Wanneer er een kloof tussen deze twee ontstaat – bijvoorbeeld veel meer aanbod dan vraag – zal de
prijs van grondstoffen afnemen. Wanneer het omgekeerde gebeurt – veel meer vraag dan aanbod –
neemt de prijs toe. Dit laatste is heel sterk het geval in de markt van eiwitpoeders.
De afgelopen jaren is de vraag naar eiwitpoeders enorm toegenomen. Een ontwikkeling die hier een
groot aandeel in heeft is de veel bredere bewustwording over de relevantie van eiwitten. Eiwitten en
eiwitpoeder werden eerst enkel geassocieerd met anabole praktijken en die-hard fitnessklanten. Nu
zijn eiwitpoeders onder een veel breder publiek populair en dat zie je dan ook letterlijk terug in de
supermarkt. Je kan het zo gek niet verzinnen of er zijn door de producenten van alledaagse
producten extra eiwitten aan toegevoegd: Pasta, soep, repen, koekjes, melk etc. Door deze
ontwikkeling stijgt de vraag veel harder dan het aanbod en dat is direct terug te zien in de prijs.
Reden 2: Stijging productiekosten door hoge energiekosten
ABN AMRO heeft een schatting gedaan dat energiekosten in het bedrijfsleven dit jaar zo’n vijf keer
duurder uitvallen als in 2019. De voedingsmiddelenindustrie is bij uitstek een van de sectoren waar
de meeste gas, water en elektriciteit voor nodig is. Zo’n extreme stijging van de energiekosten is voor
de voedingsmiddelenindustrie extra gevaarlijk omdat hier de meeste bedrijven erg dunne marges
hebben. In de eiwitmarkt is dit niet anders.
Er zijn veel mensen die denken dat eiwitpoeders extreem overpriced zijn en dat er door de aanbieder
mega marges op worden gemaakt. Misschien komt dit omdat veel mensen weten dat één van de
populairste eiwitpoeders – wei eiwitpoeder – gemaakt worden van melkwei wat een rest/afval
product is van de kaasproductie. Het proces dat plaatsvindt om de eiwitten te drogen en filtreren is
echter een heel kosten intensief proces. De marges zijn dus dun en er moet veel volume gemaakt
worden om het hoofd boven water te houden.