Maaltijdvervangers – ook wel maaltijdshakes, diet shakes, afvalshakes, maaltijdvervangende shakes of als je hip over wil komen ‘Ultimate Meal Replacement Shakes For Weight Loss’ genoemd – zijn shakes waarmee je een hoofdmaaltijd kunt vervangen. De vervanging van twee dagelijkse hoofdmaaltijden van een energiebeperkt dieet door een maaltijdvervangend product draagt bij tot gewichtsverlies. De vervanging van één dagelijksehoofd maaltijd van een energiebeperkt dieet door een maaltijdvervangend product draagt bij tot het behoud van het gewicht na gewichtsverlies. Maar wat zijn de belangrijkste eigenschappen van de beste maaltijdvervangers? We zetten ze hier voor je op een rijtje.

Wil je meer diepgaande informatie over maaltijdvervangers, bekijk dan hier onze eerder geschreven blog over afvalshakes.


Inhoudsopgave

 • Kun je afvallen met maaltijdvervangers?
 • Hoe helpen maaltijdvervangers bij het afvallen?
 • Goed om te weten over maaltijdvervangers
 • Wanneer drink je het best een maaltijdvervanger?
 • Verschillende soorten maaltijdvervangers
 • Waar voldoen de beste maaltijdvervangers aan? De checklist
 • De beste maaltijdvervangers
 • Lekkere én afwisselende maaltijdvervangers
 • Conclusie

Kun je afvallen met maaltijdvervangers?

Afvallen is zo’n beetje het toppunt van de goede voornemens. Je begint er altijd vol goede moed aan, maar als je al een tijdje aan het afzien bent, herinner je je steeds minder goed waarom je er ook alweer aan was begonnen. Op een bepaald moment lijkt dat lekkere chocolaatje ineens weer véél belangrijker dan alle streefgewichten ter wereld bij elkaar. Binnen de kortste keren zit je weer met bodemdrift een zak chips te legen om je constante hongergevoel te stillen. Dat werkt niet.

Nu willen we geen gouden afvalbergen beloven, maar een goede voorbereiding geeft je in ieder geval meer kans van slagen. Daarom doe je er verstandig aan om maaltijdvervangers te gebruiken die je echt lekker vindt. Als jij namelijk iedere dag een beetje uitkijkt naar een maaltijdvervanger, dan wordt afvallen een stuk makkelijker. Meer weten over hoe je kunt beginnen met afvallen lees je hier: Beginnen met afvallen.

Hoe kunnen maaltijdvervangers helpen bij het afvallen?

Je lichaam heeft energie nodig. Die energie haalt je lichaam uit calorieën die vrijkomen uit koolhydraten, vetten en eiwitten. Doordat je met een maaltijdvervanger veel eiwitten binnenkrijgt, zorg je ervoor dat je lichaamseigen vetten en koolhydraten gaat verbruiken om in je energiebehoefte te voorzien. Je verbruikt lichaamsvet, dus val je af. Zo kan het vervangen van twee hoofdmaaltijden per dag van een energiebeperkt dieet helpen bij gewichtsverlies.

Goed om te weten over maaltijdvervangers

Maaltijdvervangers kunnen je helpen bij gewichtsbeheersing en gewichtsverlies, maar het is wel belangrijk dat je het op een verstandige manier doet. Aan maaltijdvervangers zijn wettelijke eisen gesteld met betrekking tot de samenstelling. Als aan de samenstellingseisen wordt voldaan:

 • Kan het vervangen van twee hoofdmaaltijden per dag van een energiebeperkt dieet helpen bij het gewichtsverlies.
 • Kan het vervangen van één hoofdmaaltijd per dag van een energiebeperkt dieet bijdragen aan gewichtsbehoud.

Wanneer drink je het best een maaltijdvervanger?

Dat is heel persoonlijk. Of je het nu als vervanging van je ontbijt, je lunch of je avondeten neemt bepaal je ook zelf. Het is handig om te bekijken wat voor jou het best werkt. Is jouw lunch normaliter de grootste maaltijd van de dag en wil je je gewicht behouden na gewichtsverlies1, dan kan het vervangen van de lunch voor een maaltijdvervanger helpen bij gewichtsbehoud. Wil je afvallen en kan je écht niet zonder de lunch en kun je het avondeten en ontbijt makkelijker missen, dan is het een beter idee dat je het als ontbijt en avondmaal gebruikt. De vervanging van twee dagelijkse hoofdmaaltijden van een energiebeperkt dieet door een maaltijdvervangend product draagt namelijk bij tot gewichtsverlies1.

Verschillende soorten maaltijdvervangers

Maaltijdvervangers komen voor in de vorm van shakes, soepen, pap en pudding. Maar eigenlijk is poeder vaak de basis voor maaltijdvervangers. De verschillende soorten zijn eigenlijk een soort manier om het meer op een maaltijd te laten lijken, maar eigenlijk is een lekkere shake nog altijd een heel eenvoudige manier waarbij je vrij bent om zelf je smaak te bepalen met behulp van de Flavour Shots van Personal Protein.

Waar voldoen maaltijdvervangers aan? Een checklist.

Een aantal punten waar de beste maaltijdvervangers aan moeten voldoen:

 • Minstens 25% van de totale energie-inhoud wordt door eiwit geleverd, maximaal 50%.
 • De aan vet ontleende energie mag ten hoogste 30% van de totale energie-inhoud van de maaltijd (shake) bedragen. Bevat minstens 1 gram linolzuur.
 • Minstens 200 kcal per maaltijd (shake), maximaal 250 kcal.
 • Bevat minstens 30% van de voedingswaardereferenties voor vitaminen en mineralen per maaltijd (shake) – m.u.v. fluoride, chroom, chloride en mylobdeen. Bevat minstens 172,5 mg natrium en minstens 500 mg Kalium per maaltijd.
 • Is lekker in smaak – het moet geen straf zijn. Het werkt alleen als je het goed volhoudt
 • Worden niet saai – afwisseling in de smaak kan daarvoor zorgen.

De beste maaltijdvervangers

De punten hierboven laten zien waaraan een maaltijdvervanger moet voldoen. Op basis van die belangrijke graadmeters hebben wij de beste maaltijdvervanger samengesteld. Hiervan hebben we twee varianten gemaakt, een maaltijdshake met zuivel componenten en een vegan variant. Met onze Flavour Shots geef je ze iedere dag de smaak waar jij zin in hebt. Hiermee zorg je dat de maaltijdshakes je niet tegen gaan staan en is het veel makkelijker om gewichtsverlies of gewichtsberheersing1 vol te houden.

Populaire producten

Lekkere én afwisselende maaltijdvervangers

Dat doe je met Flavour Shots! Vandaag zin in een frisse watermeloen smaak? Lekker. Morgen meer zin in smaakvol speculaas? Geen probleem. Op de dinsdagen een bananenshake? Jij bepaalt. Met de afwisselende flavour shots verveelt jouw maaltijdvervanger nooit.

Conclusie

 • Een maaltijdvervanger is niet een complete vervanger, vervang dus nooit alle maaltijden voor maaltijdvervangers.
 • Te snel afvallen werkt vaak niet goed op de lange termijn.
 • De beste maaltijdvervangers hebben een wettelijk bepaalde samenstelling, zie checklist.
 • De beste maaltijdvervangers bevatten minstens 25% van de totale energie-inhoud, maximaal 50%.
 • De beste maaltijdvervangers bevatten minstens 30% van de voedingswaardereferenties voor vitaminen en mineralen per maaltijd, zie checklist.
 • De beste maaltijdvervangers zijn lekker in smaak, daardoor wordt het makkelijker om het vol te houden. 
 • Met de allerbeste maaltijdvervangers kun je afwisselen in smaak, waardoor het niet saai wordt.


1 Om het gunstige effect te bereiken is het belangrijk om dagelijks een voldoende hoeveelheid vocht binnen te krijgen, is het goed om te weten dat de producten uitsluitend voor hun gebruiksdoel kunnen dienen wanneer zij deel uitmaken van een energiebeperkt dieet, en dat andere voedingsmiddelen een noodzakelijk deel van dit dieet dienen te vormen. Om bij te dragen aan gewichtsverlies te bereiken, moeten twee van de dagelijkse hoofdmaaltijden door een maaltijdvervangend product worden vervangen. Om bij te dragen aan gewichtsbehoud na gewichtsverlies, moet één van de dagelijkse hoofdmaaltijden door een maaltijdvervangend product worden vervangen.