Maaltijdvervangers – ook wel maaltijdshakes, diet shakes, afvalshakes, maaltijdvervangende shakes of als je hip over wil komen ‘Ultimate Meal Replacement Shakes For Weight Loss’ genoemd – zijn shakes waarmee je een hoofdmaaltijd kunt vervangen. De vervanging van twee dagelijkse hoofdmaaltijden van een energiebeperkt dieet door een maaltijdvervangend product draagt bij tot gewichtsverlies. De vervanging van één dagelijksehoofd maaltijd van een energiebeperkt dieet door een maaltijdvervangend product draagt bij tot het behoud van het gewicht na gewichtsverlies. Maar wat zijn de belangrijkste eigenschappen van de beste maaltijdvervangers? We zetten ze hier voor je op een rijtje.

Wil je meer diepgaande informatie over maaltijdvervangers, bekijk dan hier onze eerder geschreven blog over afvalshakes.


Inhoudsopgave

 • Kun je afvallen met maaltijdvervangers?
 • Hoe helpen maaltijdvervangers bij het afvallen?
 • Goed om te weten over maaltijdvervangers
 • Wanneer drink je het best een maaltijdvervanger?
 • Verschillende soorten maaltijdvervangers
 • Waar voldoen de beste maaltijdvervangers aan? De checklist
 • De beste maaltijdvervangers
 • Lekkere én afwisselende maaltijdvervangers
 • Conclusie

Kun je afvallen met maaltijdvervangers?

Afvallen is zo’n beetje het toppunt van de goede voornemens. Je begint er altijd vol goede moed aan, maar als je al een tijdje aan het afzien bent, herinner je je steeds minder goed waarom je er ook alweer aan was begonnen. Op een bepaald moment lijkt dat lekkere chocolaatje ineens weer véél belangrijker dan alle streefgewichten ter wereld bij elkaar. Binnen de kortste keren zit je weer met bodemdrift een zak chips te legen om je constante hongergevoel te stillen. Dat werkt niet.

Nu willen we geen gouden afvalbergen beloven, maar een goede voorbereiding geeft je in ieder geval meer kans van slagen. Daarom moet je alleen de beste maaltijdvervangers gebruiken. Bij voorkeur eentje die je echt lekker vindt. Als jij namelijk iedere dag een beetje uitkijkt naar een maaltijdvervanger, dan wordt afvallen een stuk makkelijker. Meer weten over hoe je kunt beginnen met afvallen lees je hier: Beginnen met afvallen.

Hoe kunnen maaltijdvervangers helpen bij het afvallen?

Je lichaam heeft altijd energie nodig. Die energie haalt je lichaam uit calorieën die vrijkomen uit koolhydraten, vetten en eiwitten. Maaltijdvervangers zijn eiwitrijk. Doordat je vooral veel eiwitten(3) binnenkrijgt, zorg je ervoor dat je lichaamseigen vetten en koolhydraten gaat verbruiken om in je energiebehoefte te voorzien. Je verbruikt lichaamsvet, dus val je af. 

Goed om te weten over maaltijdvervangers

Maaltijdvervangers kunnen je helpen bij gewichtsbeheersing, maar het is wel belangrijk dat je het op een verstandige manier doet. Daarom hier een aantal punten die goed zijn om te weten:

 • In maaltijdvervangers zitten veel verschillende vitamines en mineralen, maar ze zijn nooit een complete vervanging voor een gevarieerd voedingspatroon. We adviseren daarom maximaal 2 hoofdmaaltijden te vervangen door een shake(1).
 • Te snel afvallen is niet gezond, omdat het kan resulteren in een tekort aan voedingsstoffen in je lichaam. Daarnaast is het resultaat van een crashdieet vaak dat de kilo’s er na het dieet ook weer snel aanvliegen, waardoor het uiteindelijk dus weinig effect heeft.

Wanneer drink je het best een maaltijdvervanger?

Dat is heel persoonlijk. Of je het nu als vervanging van je ontbijt, je lunch of je avondeten neemt bepaal je ook zelf. Het is handig om te bekijken wat voor jou het best werkt. Is jouw lunch normaliter de grootste maaltijd van de dag en wil je je gewicht behouden na gewichtsverlies(2), dan is het wellicht handig om in plaats van de lunch een maaltijdvervanger te nuttigen. Wil je afvallen(1) en kan je écht niet zonder de lunch en kun je het avondeten en ontbijt makkelijker missen, dan is het een beter idee dat je het als ontbijt en avondmaal gebruikt.

Verschillende soorten maaltijdvervangers

Maaltijdvervangers komen voor in de vorm van shakes, soepen, pap en pudding. Maar eigenlijk is poeder vaak de basis voor maaltijdvervangers. De verschillende soorten zijn eigenlijk een soort manier om het meer op een maaltijd te laten lijken, maar eigenlijk is een lekkere shake nog altijd een heel eenvoudige manier waarbij je vrij bent om zelf je smaak te bepalen met behulp van de squeezers van Personal Protein.

Waar voldoen de beste maaltijdvervangers aan? Een checklist.

Een aantal punten waar de beste maaltijdvervangers aan voldoen. Een goede maaltijdvervanger:

 • Is rijk aan eiwitten – Minstens 25% van de totale energie-inhoud wordt door eiwit geleverd, maximaal 50%.
 • De aan vet ontleende energie mag ten hoogste 30% van de totale energie-inhoud van de maaltijd (shake) bedragen. Bevat minstens 1 gram linolzuur
 • Bevat niet veel calorieën – minstens 200 kcal per maaltijd (shake), maximaal 250 kcal.
 • Bevat minstens 30% van de voedingswaardereferenties voor vitaminen en mineralen per maaltijd (shake) – m.u.v. fluoride, chroom, chloride en mylobdeen. Bevat minstens 172,5 mg natrium en minstens 500 mg Kalium per maaltijd (shake)
 • Is lekker in smaak – het moet geen straf zijn. Het werkt alleen als je het goed volhoudt
 • Worden niet saai – afwisseling in de smaak kan daarvoor zorgen.

De beste maaltijdvervangers

De punten hierboven laten zien waaraan een maaltijdvervanger moet voldoen. Op basis van die belangrijke graadmeters hebben wij de beste maaltijdvervanger samengesteld. Hiervan hebben we twee varianten gemaakt, een maaltijdshake met zuivel componenten en een vegan variant. Met onze Flavour Shots geef je ze iedere dag de smaak waar jij zin in hebt. Hiermee zorg je dat de maaltijdshakes je niet tegen gaan staan en is het veel makkelijker om het afvallen(1) vol te houden.

Populaire producten

Lekkere én afwisselende maaltijdvervangers

Dat doe je met Flavour Shots! Vandaag zin in een frisse watermeloen smaak? Lekker. Morgen meer zin in smaakvol speculaas? Geen probleem. Op de dinsdagen een bananenshake? Jij bepaalt. Met de afwisselende flavour shots verveelt jouw maaltijdvervanger nooit.

Conclusie

 • Een maaltijdvervanger is niet een complete vervanger van een gevarieerde eetgewoonte, vervang dus nooit alle maaltijden voor maaltijdvervangers.
 • Te snel afvallen is niet gezond en werkt vaak niet goed op de lange termijn.
 • De beste maaltijdvervangers hebben de juiste voedingswaarden, zie checklist.
 • De beste maaltijdvervangers bevatten een hoog percentage eiwitten.
 • De beste maaltijdvervangers voldoende vitaminen en mineralen, zie checklist.
 • De beste maaltijdvervangers zijn lekker in smaak, daardoor wordt het makkelijker om het vol te houden. 
 • Met de allerbeste maaltijdvervangers kun je afwisselen in smaak, waardoor het niet saai wordt.

Disclaimer
1 De vervanging van twee dagelijkse hoofdmaaltijden van een energiebeperkt dieet door een maaltijdvervangend product draagt bij tot gewichtsverlies.
2 De vervanging van één van de dagelijkse hoofdmaaltijden van een energiebeperkt dieet door een maaltijdvervangend product draagt bij tot het behoud van het gewicht na gewichtsverlies.
3 Eiwitten dragen bij tot de instandhouding van de spiermassa.