Het aantal collageen supplementen op de markt is de afgelopen jaren enorm gegroeid. En waar populariteit van een product snel groeit, daar zie je de aanbieders als geld graaiende paddenstoelen uit de grond schieten. Helaas is de informatievoorziening op het gebied van collageen supplementen niet zo hard meegegroeid. Jammer..

Wij willen jou namelijk in informatie voorzien, zodat jij met de juiste kennis, een goede mindset en een gerust hart met de supplementen aan de slag kunt gaan. Je kon in deze eerdere blog al meer lezen over de wetenschap achter de werking van collageen. Maar daarmee zijn nog niet alle vragen beantwoord.

Welke soorten collageen supplementen zijn er? Wat is het verschil tussen die collageen supplementen en wat is het beste collageen supplement? Dat zijn vragen waarop je in deze blog de antwoorden vindt.


Inhoudsopgave

 • Wanneer moet je aan de collageen supplementen?
 • Welke soorten collageen zijn er?
 • Welke soorten collageen supplementen zijn er?
 • Welke collageen supplementen werken het beste?
 • welke collageen supplementen biedt Personal Protein aan?
 • Hoe kun je deze collageen supplementen het beste gebruiken?
 • Conclusie

Wanneer moet je aan de collageen supplementen?

Allereerst: je moet helemaal niks, maar we leggen graag even aan je uit waarom je zou kunnen beginnen met het innemen van collageen. Collageen is een eiwit dat je van nature hebt en het geeft kracht en elasticiteit aan je spieren, gewrichten en je huid.

Naarmate je ouder wordt neemt de mate van collageen af in je huid, waardoor het die elasticiteit en kracht verliest. Veroudering van de huid stoppen gaat je niet lukken. Maar door collageen supplementen toe te voegen aan je levensstijl, kun je ervoor zorgen dat het proces wordt vertraagd.

De belangrijkste reden voor het innemen van collageen supplementen is dat wetenschappelijke onderzoeken – die we in deze blog bespreken – concluderen dat collageen inname onder bepaalde voorwaarden een positieve werking zouden kunnen hebben op de elasticiteit van de huid. Maar naast je huid, houdt collageen ook de spieren en gewrichten in je lichaam soepel. Dus ook in het soepel houden van je ledematen kunnen collageen supplementen helpen.

We worden allemaal ouder, maar blijven natuurlijk liever forever young. Nu is een deel van het ouder worden natuurlijk accepteren dat het gebeurt, maar hoe snel het gaat hebben we voor een deel in de hand. Collageen supplementen zijn steeds populairder geworden omdat de kennis over de werking en functie van collageen steeds bekender zijn geworden.

Welke soorten collageen zijn er?

Het collageen waarvan supplementen gemaakt worden, kan afkomstig zijn van verschillende bronnen. Collageen kan gewonnen worden uit het been- en bindweefsel van dieren. 

Zo bestaat er viscollageen, varkenscollageen en rundercollageen, waarvan rundercollageen het meest gebruikt wordt – en waar we bij Personal Protein ook voor kiezen, simpelweg omdat er het meest over bekend is. Ook zijn er plantaardige collageen supplementen op de markt, maar die naam klopt eigenlijk niet helemaal. Dat zijn namelijk geen collageen supplementen, maar dat zijn supplementen die ervoor moeten zorgen dat jouw lichaam zelf meer collageen aanmaakt.

Welke soorten collageen supplementen zijn er?

Nu weten we waarvan collageen afkomstig kan zijn, maar in welke vormen zijn die supplementen nu allemaal verkrijgbaar? Het overgrote deel van collageen is terug te vinden in drie vormen, namelijk: zalfjes, tabletten en poeder.

Zalfjes zijn vooral in de cosmetische industrie erg populair, waarvan je de reclames met ‘dermatologisch getest en bewezen door jou’ wellicht nog kent. Echter valt de werking van collageen supplementen in zalf vorm te betwijfelen. Waarom dit zo is lees je in onze andere blog over collageen onder het kopje ”niet smeren, maar slikken”. Verder worden collageen tabletten en collageen poeders meer gebruikt als supplementen bij een gezonde levensstijl.

Welke collageen supplementen werken het beste?

Het is moeilijk om te zeggen welke soorten collageen supplementen het best werken, aangezien de verschillen erg klein en vooral ook moeilijk te meten zijn. Wel kan er, afgegaan op de onderzoeken en ervaringen die er beschikbaar zijn, een voorkeur worden uitgesproken.

Zo lijkt het relatief nieuwe viscollageen het meest op dat van de mens, maar is er nog niet heel veel over bekend. De verwachting is dus wel dat dit de komende jaren toe zal nemen in populariteit. Rundercollageen en varkenscollageen zijn redelijk vergelijkbaar in opbouw, maar rundercollageen wordt al langer gebruikt en daar zijn ook de meeste onderzoeken over gedaan, vandaar dat hier de voorkeur ligt. Meer over deze onderzoeken vind je in ons vorige, diepgaande blogbericht onder het kopje ”Wat laten wetenschappelijke studies zien?”

Het feit dat collageen eiwitten te groot zijn om van buitenaf door de huid binnen te dringen, is een reden om de werking van zalfjes te betwijfelen. Voor wat betreft tabletten versus poeder hebben we een rekensommetje.

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid collageen is 10 gram. In tabletten zit soms 2 gram, maar soms ook maar 500 mg collageen. Dat betekent dat je voor de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid iedere dag zo’n 20 pillen naar binnen moet werken; dan geven wij toch de voorkeur aan een schepje collageen poeder door een shake, smoothie of een ander drankje.

Welke collageen supplementen biedt Personal Protein aan?

Wellicht kon je het uit onze redeneringen hierboven al opmaken dat we bij Personal Protein gekozen hebben voor rundercollageen in poedervorm. De redenen: er is het meeste onderzoek naar gedaan rundercollageen, dus er is het meest bekend over de werking en de potentiële bijwerkingen ervan. Dat vinden wij belangrijk.

Verder hebben we gekozen voor collageen in poedervorm, omdat poeder het fijnst en lekkerst is in gebruik, zeker in combinatie met onze Flavour Shots. Verder is het collageen gehydrolyseerd, omdat het op die manier beter wordt opgenomen door je lichaam.

Hoe kun je ons collageen supplement het beste gebruiken?

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid is 10 gram collageen. Leuk en aardig allemaal, maar waar gooi ik dat schepje met 10 gram collageen dan iedere dag in? Nou; daarvoor hebben we wel wat suggesties hoor.

1. Voeg het toe aan je dagelijkse shake

Supersimpel én superlekker zoals je van ons gewend bent. Voeg aan jouw morning- of pre-workout shake met de smaak naar keuze gewoon een schepje (10 gram) collageen toe. Meer zin in een bijzonder shake? Probeer de Snicker Protein Milkshake eens!

2. In een heerlijke smoothie

Neem wat ijsschaafsel en water, voeg daar een frisse flavour shot (bijvoorbeeld Fruity Mango, Watermelon of Mixed Fruits) aan toe, scoop een scoopie collageen erbij, mix de hele zomerse boel en geniet!

3. In een glas water of een ander drankje

Aangezien wij geen kleur- of smaakstoffen toevoegen aan het collageen poeder, is het niet heel smaakvol. We raden het daarom aan om in een smaakvol drankje te doen. Hierdoor wordt het een stuk aangenamer wordt om te nemen. Wij zeggen: shots.

Conclusie

Alle conclusies van deze blog op een rij:

 • Collageen is een eiwit dat je lichaam van nature bezit en de kracht en elasticiteit aan vooral je huid, maar ook aan je spieren en gewrichten geeft.
 • Collageen supplementen zijn steeds populairder geworden omdat er steeds meer over geschreven wordt.
 • Er bestaat collageen dat gewonnen wordt uit vis, varken en rund. Er bestaat ook plantaardig collageen.
 • Er bestaan collageen supplementen in de vorm van zalf, tabletten en poeder.
 • Bij Personal Protein maken we gebruik van gehydrolyseerd rundercollageen, omdat daar het meeste onderzoek naar is gedaan en omdat het in gehydrolyseerde vorm beter opgenomen wordt door je lichaam.
 • Bij Personal Protein maken we gebruik van collageen in poedervorm, omdat dit het fijnst en lekkerst is om te verwerken in shakes en drankjes (vinden wij).