Verschillende collageen typen uitgelegd - Personal Protein

Welke collageen typen bestaan er?

25 februari 2021
Willem Mulders
maas

Dat collageen een ontzettend belangrijk eiwit is, dat wist je waarschijnlijk al wel. Maar wist je dat er meer dan 25 typen collageen bestaan in je lichaam? Geen zorgen, we gaan ze niet allemaal aan je uitleggen, je hebt vast ook nog belangrijke dingen te doen. Bovendien is het nutteloos om ze allemaal te bespreken, want eigenlijk zijn vooral collageen typen 1 t/m 3 heel belangrijk.

In deze blog bespreken we welke typen collageen er toe doen, waar ze voorkomen in je lichaam, waar ze goed voor zijn en of je ze kunt ondersteunen met collageen supplementen.

Pssst, meer weten over wat collageen is en wat het doet? We schreven er al eerder over. Hier lees je wat collageen poeder is en wat het doet, hier lees je waarom het kan helpen bij het jong houden van je huid en hier lees je welke soorten collageen supplementen er zijn


Inhoudsopgave


Welke collageen typen zijn het belangrijkst?

Van de meer dan 25 typen collageen in je lichaam, zijn typen 1 t/m 3 het meest essentieel. En de mate van onmisbaarheid loopt ook af in chronologische volgorde. Oftewel: zonder collageen type 1 kun je écht niet leven en van collageen type 25 is de kans echt héél klein dat er ooit iemand groep 8 zijn spreekbeurt over heeft gedaan. 

Wat de verschillende collageen typen 1 t/m 3 doen en waarom ze belangrijk zijn lees je hieronder.

Collageen type 1

Leuk feitje voor op de eerstvolgende verjaardag: maar liefst 90% van al het collageen in je lichaam is terug te vinden in de vorm van collageen type 1. Je huid, je botten, bindweefsel, pezen, bloedvaten en kraakbeen bestaan voor een groot deel uit dit type 1 collageen. De supplementen van dit type collageen dragen veelal bij aan het herstel van je botten, pezen en je huid. Eigenlijk is collageen type 1 zo’n beetje de hardst werkende bouwvakker, je lichaam is de bouwplaats. Van die harde werkers, daar heb je er veel van nodig.

Collageen type 2

Collageen type 2 vind je terug op vele plekken in je lichaam. Denk aan je tussenwervelschijven, gewrichten, ribben, neus, strottenhoofd en je luchtpijp. Vooral op de plek van je gewrichten zorgt dit collageen ervoor dat het allemaal soepel en gesmeerd blijft. Collageen type 2 wordt nog wel eens voorgeschreven bij mensen met Artrose, omdat het dus bij zou dragen aan het herstel ervan. Een beetje de motorolie van je gewrichten zou je het kunnen noemen. Type 2 zorgt dat alles lekker gesmeerd blijft lopen.

Collageen type 3

Collageen type 3 geeft structuur en stevigheid aan bindweefsel en komt op veel plaatsen in het lichaam voor. Vooral in de huid (samen met zijn grote vriend type 1), de longen, de darmwanden en de wanden van bloedvaten. Collageen type 3 is vooral veel actief in snel groeiende weefsels en helpt bijvoorbeeld snel bij het dichtgroeien van wonden. Is de wond helemaal hersteld, dan neemt type 1 het voornamelijk weer van hem over. De herstellende kracht wanneer er iets fout gaat, zo zouden we collageen type 3 omschrijven.

Wat doen die overige typen collageen dan?

Er zijn nog een paar typen collageen die heel erg specifiek werk verrichten in je lichaam. Zo is type 4 aanwezig in aanwezig in het zogeheten basale membraan, en is type 7 actief in het geslachtsorgaan. Ook niet helemaal onbelangrijk. Verder zijn de meeste overige typen collageen vooral actief als soort van hazen tijdens een marathonwedstrijd. Ze gooien zichzelf dienstbaar in de strijd en zorgen er daarmee voor dat de échte strijders – typen 1 t/m 3 – beter hun werk kunnen doen.

Welke collageen typen zitten er in de supplementen van Personal Protein?

Wij houden van de harde sjouwers, de vroege vogels, de lange doorwerkers. De meest verantwoordelijken, de altijd en overal aanwezigen en degenen die ook écht altijd nuttig bezig zijn. De voorlopers, bijdragers en afmakers. Lang en sentimenteel verhaal kort: onze supplementen bevatten collageen type 1. Ons collageen supplement is bovendien een zeer zuiver, natuurlijk bioactief product, dat meer dan 97% eiwit bevat. Dat wil je.

Conclusie

  • Er veel typen collageen in je lichaam voorkomen, letterlijk te veel om op te noemen.
  • Collageen typen 1 t/m 3 het meest essentieel zijn.
  • Type 1 collageen veel voorkomt in je huid, botten, bindweefsel, pezen, bloedvaten en kraakbeen.
  • 90% van alle collageen in je lichaam bestaat uit type 1 collageen en is daarmee de hardst werkende bouwvakker.
  • Type 2 collageen vind je veel in je tussenwervelschijven, je gewrichten, ribben, neus, strottenhoofd en je luchtpijp.
  • Type 2 collageen is als de motorolie van de gewrichten en wordt door velen gezien als middel tegen artrose.
  • Type 3 collageen is terug te vinden in de huid (samen met zijn grote vriend type 1), de longen, de darmwanden en de wanden van bloedvaten.
  • Type 3 collageen is vooral actief in snelgroeiend weefsel, zo is het erg actief bij wondgenezing.
Willem Mulders
maas

€5 korting* op je eerstvolgende bestelling?

Natuurlijk wil je dat! Schrijf je in voor onze super-acties-nieuwsbrief en ontvang direct €5 euro korting op je eerstvolgende bestelling. *Deze kortingscode kan één keer worden gebruikt en is geldig bij een minimale bestelwaarde van €25.

€5 korting* op je volgende bestelling?

Natuurlijk wil je dat. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang direct €5 korting op je eerstvolgende bestelling.


*De kortingscode kan één keer aangevraagd en gebruikt worden en is geldig bij een minimale bestelwaarde van €25.

X