Laten we maar gelijk met de deur in huis vallen: vanaf 6 juni gaan de prijzen van veel van onze
producten omhoog. Dit heeft alles te maken met de hard stijgende grondstofprijzen van
eiwitpoeders en andere supplementen. In sommige gevallen zijn de grondstofprijzen met (niet
schrikken) 350% procent gestegen.
Omdat we dat vervelend vinden, en jullie ongetwijfeld ook, willen we graag wat meer
inzicht geven in de verschillende factoren die de prijzen van onze productengrondstoffen bepalen.
Hoe wordt de kostprijs van een eiwitpoeder opgebouwd en waarom is er juist nú sprake van zo’’n ongewoon harde stijging van de grondstofprijzen?
In dit artikel omschrijven we de 4 belangrijkste factoren die de grondstofprijzen beïnvloeden.
De kostprijs van de grondstof voor eiwitpoeders wordt net als in ieder andere markt voor een groot
deel bepaald door hoe groot de vraag naar eiwitpoeders is, in combinatie met hoeveel aanbod er is.
Wanneer er een kloof tussen deze twee ontstaat – bijvoorbeeld veel meer aanbod dan vraag – zal de
prijs van grondstoffen afnemen. Wanneer het omgekeerde gebeurt – veel meer vraag dan aanbod –
neemt de prijs toe. Dit laatste is heel sterk het geval in de markt van eiwitpoeders.
De afgelopen jaren is de vraag naar eiwitpoeders enorm toegenomen. Een ontwikkeling die hier een
groot aandeel in heeft is de veel bredere bewustwording over de relevantie van eiwitten. Eiwitten en
eiwitpoeder werden eerst enkel geassocieerd met anabole praktijken en die-hard fitnessklanten. Nu
zijn eiwitpoeders onder een veel breder publiek populair en dat zie je dan ook letterlijk terug in de
supermarkt. Je kan het zo gek niet verzinnen of er zijn door de producenten van alledaagse
producten extra eiwitten aan toegevoegd: Pasta, soep, repen, koekjes, melk etc. Door deze
ontwikkeling stijgt de vraag veel harder dan het aanbod en dat is direct terug te zien in de prijs.
ABN AMRO heeft een schatting gedaan dat energiekosten in het bedrijfsleven dit jaar zo’n vijf keer
duurder uitvallen als in 2019. De voedingsmiddelenindustrie is bij uitstek een van de sectoren waar
de meeste gas, water en elektriciteit voor nodig is. Zo’n extreme stijging van de energiekosten is voor
de voedingsmiddelenindustrie extra gevaarlijk omdat hier de meeste bedrijven erg dunne marges
hebben. In de eiwitmarkt is dit niet anders.
Er zijn veel mensen die denken dat eiwitpoeders extreem overpriced zijn en dat er door de aanbieder
mega marges op worden gemaakt. Misschien komt dit omdat veel mensen weten dat één van de
populairste eiwitpoeders – wei eiwitpoeder – gemaakt worden van melkwei wat een rest/afval
product is van de kaasproductie. Het proces dat plaatsvindt om de eiwitten te drogen en filtreren is
echter een heel kosten intensief proces. De marges zijn dus dun en er moet veel volume gemaakt
worden om het hoofd boven water te houden.
Laten we maar gelijk met de deur in huis vallen: vanaf 6 juni gaan de prijzen van veel van onze
producten omhoog. Dit heeft alles te maken met de hard stijgende grondstofprijzen van
eiwitpoeders en andere supplementen. In sommige gevallen zijn de grondstofprijzen met (niet
schrikken) 350% procent gestegen.
Omdat we dat vervelend vinden, en jullie ongetwijfeld ook, willen we graag wat meer
inzicht geven in de verschillende factoren die de prijzen van onze productengrondstoffen bepalen.
Hoe wordt de kostprijs van een eiwitpoeder opgebouwd en waarom is er juist nú sprake van zo’’n ongewoon harde stijging van de grondstofprijzen?
In dit artikel omschrijven we de 4 belangrijkste factoren die de grondstofprijzen beïnvloeden.
De kostprijs van de grondstof voor eiwitpoeders wordt net als in ieder andere markt voor een groot
deel bepaald door hoe groot de vraag naar eiwitpoeders is, in combinatie met hoeveel aanbod er is.
Wanneer er een kloof tussen deze twee ontstaat – bijvoorbeeld veel meer aanbod dan vraag – zal de
prijs van grondstoffen afnemen. Wanneer het omgekeerde gebeurt – veel meer vraag dan aanbod –
neemt de prijs toe. Dit laatste is heel sterk het geval in de markt van eiwitpoeders.
De afgelopen jaren is de vraag naar eiwitpoeders enorm toegenomen. Een ontwikkeling die hier een
groot aandeel in heeft is de veel bredere bewustwording over de relevantie van eiwitten. Eiwitten en
eiwitpoeder werden eerst enkel geassocieerd met anabole praktijken en die-hard fitnessklanten. Nu
zijn eiwitpoeders onder een veel breder publiek populair en dat zie je dan ook letterlijk terug in de
supermarkt. Je kan het zo gek niet verzinnen of er zijn door de producenten van alledaagse
producten extra eiwitten aan toegevoegd: Pasta, soep, repen, koekjes, melk etc. Door deze
ontwikkeling stijgt de vraag veel harder dan het aanbod en dat is direct terug te zien in de prijs.
ABN AMRO heeft een schatting gedaan dat energiekosten in het bedrijfsleven dit jaar zo’n vijf keer
duurder uitvallen als in 2019. De voedingsmiddelenindustrie is bij uitstek een van de sectoren waar
de meeste gas, water en elektriciteit voor nodig is. Zo’n extreme stijging van de energiekosten is voor
de voedingsmiddelenindustrie extra gevaarlijk omdat hier de meeste bedrijven erg dunne marges
hebben. In de eiwitmarkt is dit niet anders.
Er zijn veel mensen die denken dat eiwitpoeders extreem overpriced zijn en dat er door de aanbieder
mega marges op worden gemaakt. Misschien komt dit omdat veel mensen weten dat één van de
populairste eiwitpoeders – wei eiwitpoeder – gemaakt worden van melkwei wat een rest/afval
product is van de kaasproductie. Het proces dat plaatsvindt om de eiwitten te drogen en filtreren is
echter een heel kosten intensief proces. De marges zijn dus dun en er moet veel volume gemaakt
worden om het hoofd boven water te houden.
De aanbodkant van zuivel-eiwitpoeders is verder onder druk komen te staan door de afgenomen
melkproductie. Voor de productie van de meest populaire eiwitpoeders zijn de producenten
afhankelijk van de beschikbaarheid van melk. In 2021 nam de melkproductie af met zo’n 2,5%. In
combinatie met de veel sterker wordende vraag drijft dit de prijzen nog verder omhoog.
De oorlog in Oekranie zorgt niet alleen voor een stijging van de prijzen van gas- en olie. Het heeft ook
een groot effect op de prijzen van voedingsmiddelen. Door de handelssancties is de aanvoer van
allerlei grondstoffen uit Rusland sterk afgenomen. Wanneer dit gebeurt in combinatie met een
gelijkblijvende vraag naar eiwitten, stijgen de prijzen al. In dit geval gebeurt het met een groeiende
vraag wat een nog sterkere stijging van de grondstofprijzen betekent.
Niet alleen eiwitpoeders maar ook producten als creatine en multivitaminen zijn twee keer zo duur
geworden. Toen in 2020 de sportscholen sloten, zorgde dat voor een drastische toename van de
vraag naar allerlei soorten supplementen. De producenten die de grondstoffen van deze producten
moeten toeleveren worden hierdoor ontzettend uitgedaagd. Zij kunnen niet zo snel uitbreiden als de
toegenomen vraag, en er komen geen nieuwe producenten bij. Hierdoor was bijvoorbeeld de
creatine een tijdje ‘’op” en simpelweg niet meer verkrijgbaar, of tegen dubbele tarieven.
Nu heb je een beetje een idee waarom wij genoodzaakt zijn om een prijsstijging door te voeren.
Mocht je na het lezen van dit artikel nog vragen hebben, aarzel dan niet en stuur ons een berichtje.
100% creatine monohydraat
Bewezen prestatieverhogend effect
Smaakmaker met vanillesmaak
0 calorieën en suikervrij
Eiwitrijke milkshake
Heerlijk als tussendoortje
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting op je eerstvolgende bestelling.