fbpx
was successfully added to your cart.

Goed of kwaad?
Mensen denken graag in termen van ‘goed’ of ‘kwaad’, ‘gezond’ of ‘ongezond’ en ‘zwart’ of ‘wit’. In de praktijk blijkt echter dat er geen rigide scheiding is tussen 2 variabelen, maar dat er sprake is van een continuum. In plaats van alleen ‘zwart’ of ‘wit’ bestaat ertussen een groot grijs gebied. Dit grijze gebied kun je beschouwen als de nuancering of context rondom een situatie. Een concreet voorbeeld hiervan is het verschil tussen ‘natuurlijke’ en ‘synthetische’ voedingsmiddelen. Al gauw neigen mensen naar de gedachte dat alle synthetische voedingsmiddelen ‘slecht’ of ‘ongezond’ zijn, en dat alle natuurlijke voedingsmiddelen ‘goed’ of ‘gezond’ zijn. Deze aantrekkelijk klinkende redenatie is te kort door de bocht en mist nuancering.

Nuancering
Er bestaan bijvoorbeeld natuurlijke voedingsmiddelen die toxisch voor je zijn in bepaalde hoeveelheden. In appelpitten zit de stof cyanide. Wanneer je teveel cyanide binnenkrijgt kan je daaraan overlijden. Je hebt echter een flinke hoeveelheid appelpitten nodig die je vervolgens kapot moet kauwen voordat je dit risico loopt. Niemand zal je dus het absurde advies geven om geen appels te eten vanwege de potentiĆ«le toxiciteit van appelpitten. Aspartaam is een voorbeeld van een synthetische zoetstof die ontzettend goed onderzocht is. Er is zelfs een veilige dagelijkse dosering vastgesteld. Iedereen met een wetenschappelijke achtergrond zal concluderen dat het gebruik van aspartaam binnen de vastgestelde dosering niet schadelijk of ongezond is. Zodra het woord ‘synthetisch’ valt, beginnen mensen echter onterecht te steigeren. Een reactie die hierop steevast volgt: “Zodra een voedingsmiddel bij een bepaalde dosering toxisch is, moet je het in iedere dosering vermijden.” Hier mist echter ook de nuancering. Een zeer grote hoeveelheid water drinken binnen een kort tijdsbestek kan leiden tot watervergiftiging. Een normale hoeveelheid water is daarmee niet een beetje toxisch. Per milliliter meer gedronken water loop je niet een groter risico op vergiftiging.

Conclusie
Deze zwart-wit gedachtegang werd begin vorige eeuw al beschreven als de ‘naturalistic fallacy’. Je bent niet de enige persoon die op deze manier denkt. Het draait in de praktijk echter altijd om dosis en context. Daarnaast is het goed om te beseffen dat angst voor bepaalde voedingsmiddelen daadwerkelijk kan leiden tot het ervaren van klachten. Angst is blijkbaar een slechte raadgever. Wees daarom kritisch op goed klinkende argumenten die een zwart-wit conclusie realiseren.

Leave a Reply