Al sinds jaar en dag worden we bestookt met anti-rimpel producten. Een wereld waarin rimpels niet passen binnen het schoonheidsideaal is immers de perfecte plek om producten aan te bieden die het rimpel ”probleem” oplossen. Als consument verdwaal je al snel in de verscheidenheid aan producten en struikel je over de gemaakte claims. Maar wat werkt er echt en wat is onzin? Is collageen voor de huid een effectief middel?

De uitweg vinden uit dit doolhof is een stuk makkelijker als je weet welk pad je moet bewandelen. Wij geloven dat kennis over de huid en hoe de huid veroudert hier de basis voor is. Daarom hebben wij een reeks blogs geschreven waarin we de volgende onderwerpen uitgebreid behandelen;

  • Wat is huid en hoe is huid opgebouwd? (deze blog)
  • Hoe werkt het huidverouderingsproces?
  • Kan een collageen supplement je huid verjongen?
  • Wat zijn mogelijke behandelingen tegen huidveroudering?

In deze eerste blog leggen we de basis voor de blog over huidveroudering en de blog over collageen supplementen voor de huid. Voor de meest logische route adviseren wij je om de blogs in die volgorde te lezen. Op deze manier begrijp je straks het beste wat de exacte functie is van collageen voor de huid.

Het doel van deze blog is het uitleggen van de anatomie van huid, zodat jij beter begrijpt uit welke lagen en cellen huid bestaat. We duiken de diepte in en bespreken soms lastige termen. Laat je hier niet door afschrikken en hou steeds het grote plaatje in je achterhoofd. Wij zullen je hand vasthouden tijdens deze rimpelige reis en na de verdiepende uitleg vatten we het nog eens kort en begrijpelijk samen. Probeer tijdens het lezen in ieder geval niet te fronzen.


Inhoudsopgave

  1. Waarom hebben wij een huid?
  2. Hoe is onze huid opgebouwd?
  3. Epidermis (opperhuid)
  4. Dermis (lederhuid)
  5. Hypodermis (onderhuid)
  6. Conclusie

Waarom hebben wij een huid?

Als ik zou zeggen dat ik een jas voor je heb die waterdicht, wasbaar en ventilerend is, en die kleine scheurtjes en brandplekjes zelf repareert. Een jas die gegarandeerd je leven lang meegaat. Zou dat te mooi klinken om waar te zijn? Je huid is namelijk deze jas en doet precies dit en meer!

Huid is het grootste orgaan van het menselijk lichaam. Gemiddeld weegt de huid van een volwassene 4 tot 5 kilogram en heeft het een oppervlakte van 1,2 tot 2,2 vierkante meter [1]. Onze waterdichte huid is een isolerend schild dat temperatuurschommelingen reguleert en een barrière vormt voor chemicaliën, bacteriën en de schadelijke straling van de zon. De huid maakt vitamine D aan, dat een hoop belangrijke functies is ons lijf vervult. Daarnaast staat onze huid via zenuwen in verbinding met onze hersenen waardoor we bijvoorbeeld aanrakingen kunnen voelen [2].

Hoe is onze huid opgebouwd?

De volgende alinea kun je beschouwen als een spoedcursus over de anatomie van de huid. Dit is even wat technisch, dus we zullen proberen om het zo overzichtelijk mogelijk te houden. You can do it!

Als we een denkbeeldige doorsnede van de huid maken en daarop inzoomen zien we dat de huid uit twee verschillende lagen is opgebouwd; de epidermis en de dermis. De epidermis vormt de bovenste laag, en de dermis zit daaronder. Een handig ezelsbruggetje bij ‘(epi)dermis’ is dat we een arts die zich bezig houdt met huidproblematiek een ‘dermatoloog’ noemen.

Huidveroudering

Epidermis (opperhuid)

De epidermis is in verhouding een stuk dunner dan de dermis. De dermis neemt het grootste gedeelte van onze huid voor zijn rekening. De epidermis bestaat voor 90 tot 95% uit keratinocyten (cellen) die continu in een proces van vernieuwing zitten. Sterker nog, je krijgt een totaal nieuwe epidermis eens in de 25 tot 45 dagen.

Het bovenste gedeelte van de epidermis wordt wel de hoornlaag genoemd. De cellen in deze laag zijn dood en laten op een gegeven moment los. Gemiddeld verliezen we ongeveer 50.000 van deze dode keratinocyten per minuut, wat neerkomt op 18 kilogram huidschilfers in een mensenleven.

Een andere interessante cel in de epidermis is de melanocyt. Deze produceert melanine, wat voor een groot deel de kleur van onze huid bepaalt. Daarnaast beschermt melanine onze huid tegen de schadelijke ultraviolette (UV) straling van de zon. Dit doet zij door als een beschermkapje voor de celkern te fungeren. Eigenlijk is melanine dus een soort mini-parasolletje voor onze huid. [1]

Dermis (lederhuid)

Onder de epidermis vinden we de dermis die we door het leerachtige karakter de lederhuid noemen. Deze huidlaag bestaat voor een groot deel uit sterk en flexibel bindweefsel dat bekend staat als extracellulaire matrix (CEM). Dit bindweefsel vormt als het ware de ruggengraat van onze huid door kracht en elasticiteit te bieden. De CEM bestaat voornamelijk uit collageen vezels, een klein deel elastische vezels en een nog kleiner deel proteoglycanen[2].

Wat doet collageen voor de huid?

Collageen komt in vele soorten en maten, maar in de huid is het grootste gedeelte type I collageen, met een beetje type III en V collageen [3]. Collageen is een eiwit en heeft een driedubbele helixstructuur waardoor het de ultieme ondersteuning voor je huid biedt. Je kan de structuur van collageen beschouwen als een touw waarbij drie strengen om elkaar heen winden en een sterke spiraal vormen. Collageen zorgt met name voor de kracht en elasticiteit van het bindweefsel. De elastische vezels hebben de mogelijkheid om te vervormen en vervolgens terug te keren naar hun vorige vorm, wat een prettige eigenschap is voor je huid. De proteoglycanen trekken vocht aan waardoor ze een schokabsorberend effect hebben [4].

Omdat het nog niet ingewikkeld genoeg is introduceren we nog één belangrijke term: fibroblasten. Nee, dat is geen laserpistool uit Star Trek, maar een cel die zowel collageen als elastische vezels en proteoglycanen produceert [4]. Dit gegeven is belangrijk als we in de volgende blog kijken naar de processen die leiden tot huidveroudering en naar collageen poeder als supplement.

Hypodermis (onderhuid)

Na de epidermis en dermis volgt nog een derde laag, de hypodermis. Deze laag verankert de huid aan de onderliggende spieren en bestaat voor het deel uit vetcellen. Anatomisch gezien wordt de hypodermis niet beschouwd als onderdeel van de huid [1].

Collageen is goed voor de huid

Kort samengevat bestaat het grootste gedeelte van je huid uit collageen dat door fibroblasten wordt geproduceerd en samen met andere cellen de extracellulaire matrix vormt, waardoor je huid stevig en flexibel is. Je zou dus al heel voorzichtig kunnen stellen dat de inname van collageen poeder of collageen supplement voor de huid een effectieve manier is om de huid stevig en flexibel te houden.

Om bovenstaande conclusie zeker te kunnen stellen gaan we in de volgende blog dieper in op de processen die leiden tot huidveroudering. We bespreken hierin ook de mogelijke rol van collageen poeder voor de huid. Wij vinden het belangrijk om jou deze basiskennis te geven zodat jij onze blog over collageen supplementen zelf in perspectief kan plaatsen.