Helpt collageen tegen rimpels? – We worden hopelijk allemaal ouder, een proces dat samengaat met een scala aan innerlijke en uiterlijke veranderingen. Net zoals andere organen en cellen in je lijf krijgt de huid ook te maken met veroudering. De huid staat echter in direct contact met onze buitenomgeving, wat een extra factor in het verouderingsproces realiseert.

In de vorige blog hebben we de anatomie van de huid besproken. In deze blog gaan we een stapje verder door het proces van huidveroudering onder de loep te nemen. Hierin wordt de rol van collageen tegen rimpels al voorzichtig duidelijk. De informatie die je in deze blog krijgt vormt de basis voor de volgende blog over het gebruik van collageen supplementen.

Inhoudspgave


  1. Intrinsieke huidveroudering
  2. Extrinsieke huidveroudering
  3. Hoe krijg je rimpels?
    Wat er precies gebeurt
    De negatieve spiraal
  4. Metafoor voor huidveroudering
  5. Conclusie

We onderscheiden twee vormen van huidveroudering. Intrinsieke en extrinsieke huidveroudering.

Intrinsieke huidveroudering

Zoals de term al doet vermoeden, komt intrinsieke huidverouderin van binnenuit [2,4–6]. Intrinsieke huidveroudering ligt vast in ons DNA en toont zich met het verstrijken van de jaren. De snelheid en de mate waarin waarin biologische huidveroudering optreedt zal per individu verschillen. De ene persoon is simpelweg ontvankelijker voor huidveroudering dan de ander. Over het algemeen zal een persoon na zijn dertigste levensjaar zichtbare tekenen van huidveroudering zien die in de loop der tijd verergeren.

Extrinsieke huidveroudering

Extrinsieke huidveroudering wordt hoofdzakelijk veroorzaakt door blootstelling aan uv-straling van de zon [2,4–6]. Roken, luchtvervuiling en mimiek zijn andere factoren die bijdragen aan extrinsieke huidveroudering [4,6].

Tot op zekere hoogte hebben we dus wel invloed op het ontstaan van huidveroudering door extrinsieke factoren. Je kunt ervoor kiezen om jezelf met mate en beschermd bloot te stellen aan uv-straling en je kunt ervoor kiezen om niet te roken. In tegenstelling tot intrinsieke factoren, waarbij we geen invloed kunnen uitoefenen op het ontstaan van huidveroudering.

Hoe krijg je rimpels?

Zowel intrinsieke als extrinsieke huidveroudering leiden tot verslapping van de huid en de oh zo gevreesde rimpels. De manier waarop de interne en externe factoren tot rimpels leiden kent overeenkomsten en verschillen. Hoewel dit lastige materie is zullen we deze processen hieronder in normale mensentaal toelichten.

Wat er is precies gebeurt

De blootstelling aan zonlicht en het verstrijken van de tijd leiden allebei tot een toename in oxidatieve stress, wat tot de activatie van enzymen leidt die collageen in onze huid afbreken [5,6]. Deze enzymen zijn altijd tot op zekere hoogte actief. Bij huidveroudering ontstaat een disbalans in de activiteit van deze enzymen, waardoor ze ongestoord hun gang kunnen gaan. Ze knippen daarbij collageen in kleinere fragmenten, die vervolgens opstapelen en daarmee het belangrijke werk van de fibroblasten verstoren [4].

Even vergeten wat fibroblasten waren? No worries! In de vorige blog wordt onder andere duidelijk dat fibroblasten collageen produceren. De fibroblasten worden vervolgens kleiner en kunnen niet meer goed collageen repareren en produceren. Meer afbraak in combinatie met minder opbouw van collageen leidt logischerwijs tot een netto collageen tekort en schade aan het raamwerk van onze huid [4–6]. Dit zien we terug in de vorming van rimpels en het verlies van stevigheid van de huid [2,4–6].

De negatieve spiraal

De ironie is dat het kleiner worden van de fibroblasten weer voor meer oxidatieve stress zorgt, wat het hele proces opnieuw in gang zet [5,6]. Een negatieve spiraal is daarmee een feit.

Naast het verhogen van oxidatieve stress draagt blootstelling aan de zon nog op andere wijze bij aan huidveroudering. UV-straling leidt tot de afbraak van elastische vezels en een toename van ongeorganiseerde, niet functionele elastische vezels [4,5]. Hoewel er in feite meer elastische vezels zijn, kunnen deze niet bijdragen aan de elasticiteit van de huid, die daardoor logischerwijs afneemt. Blootstelling aan de zon zorgt dus voor het versnellen van het biologische huidverouderingsproces en leidt daarnaast tot het verlies van huidelasticiteit.

Metafoor voor huidveroudering

Wij begrijpen best dat de bovenstaande alinea nog wat vraagtekens oproept. Wellicht dat de volgende metafoor daarbij kan helpen.

Stel je hebt een mooi huis dat je met behulp van timmermannen (fibroblasten) onderhoudt, zodat het in goede conditie blijft. Op een gegeven moment komen er een aantal vervelende gasten (enzymen) die je huis beginnen te slopen. In het begin valt het nog wel wat mee en kunnen de timmermannen het werk repareren. Er komen echter steeds meer gasten je huis slopen, wat uiteindelijk leidt tot overspannen en gedemotiveerde timmermannen. De timmermannen kiezen vervolgens eieren voor hun geld en blijven voortaan thuis. Slechts een enkeling komt je nog helpen. Helaas is het niet genoeg om het sloopwerk van de vervelende gasten op te lossen. Het gevolg is dat er scheuren in je huis ontstaan en dat de constructie slapper wordt.

Jezelf veel onbeschermd blootstellen aan de zon is in deze metafoor voor het aanbieden van koffie en gebak aan de vervelende gasten, zodat ze extra goed kunnen slopen. “Leuk dat jullie komen slopen, koekje erbij?”  

Hopelijk spreekt bovenstaande metafoor genoeg tot de verbeelding om je te realiseren dat het super belangrijk is om jezelf in te smeren.

Conclusie voor collageen tegen rimpels

Huidveroudering ontstaat hoofdzakelijk door het verstrijken van de tijd en door blootstelling aan de zon. Het huidverouderingsproces wordt gekenmerkt door de afbraak van collageen en leidt tot een slappere huid en het ontstaan van rimpels.

Vanuit die conclusie is dus te verdedigen dat innemen (lees: aanvullen) van collageen een effectieve manier is om rimpels en een slappere huid tegen te gaan.

In onze eerste blog over huidveroudering heb je kunnen lezen dat huid een orgaan is met een bijzondere staat van dienst. We hebben vervolgens een korte uiteenzetting gegeven van de anatomie van huid. In deze blog heb je kunnen lezen hoe het huidverouderingsproces plaatsvindt en snap je waarom we naarmate de tijd verstrijkt allemaal te maken krijgen met rimpels en een slappere huid. In de volgende blog bespreken we de inname van collageen poeder als mogelijke behandeling voor het verzachten van de tekenen van huidveroudering.