Het beste middel tegen rimpels en uitleg ervan - Personal Protein

Wat is het beste middel tegen rimpels?

21 januari 2021
Willem Mulders
maas

Wat is het beste middel tegen rimpels? – In onze vorige blog constateerden we al dat huidveroudering onderdeel is van ouder worden. Acceptatie dat dit proces plaatsvindt is uiteraard je beste ”middel” in deze strijd. Dit hoeft echter geen reden te zijn om lijdzaam toe te kijken hoe je huid verslechtert.

Je kunt proberen de conditie van de huid zo goed mogelijk te houden, gegeven je leeftijd. Plastische chirurgie is daarnaast een manier om de huid te veranderen, maar dat laten wij in deze blog even buiten beschouwing. Er zijn verschillende methoden om de huidconditie te verbeteren, met uiteenlopende effectiviteit. In deze blog geven we uitleg over 6 effectieve middelen tegen rimpels, aan de hand daarvan kan jij zelf opmaken wat voor jou het beste middel tegen rimpels is.

Welke smeersels zijn de beste middelen tegen rimpels?

Wanneer je dit artikel aandachtig hebt gelezen, begrijp je dat blootstelling aan de zon de grootste speler is bij extrinsieke huidveroudering. De simpelste oplossingen hiervoor zijn het verminderen van de blootstelling aan de zon én je huid beschermen tegen de schadelijke effecten van uv-straling. Dat laatste doe je door een zonnebrandcrème te gebruiken. Niet alleen in de zomer, maar ook in de lente- en herfstmaanden is het verstandig om je gezicht in te smeren met een zonnebrandcrème. Overigens is belangrijk om te beseffen dat uv-straling niet alleen huidveroudering realiseert, maar ook de kans op huidkanker vergroot [7]. Reden genoeg dus om het overmatig zonnebaden en zonnebanken te vermijden.

Vitamine A zuur

Vitamine A zuur stimuleert de aanmaak van collageen type I, III en VII, en verlaagt de activiteit van de enzymen die collageen afbreken. Daarnaast reorganiseert vitamine A zuur de elastische vezels [5,6]. Dit klinkt allemaal fantastisch, het is echter niet zonder bijwerkingen. Vitamine A zuur kan de huid irriteren en uitdrogen. Daarnaast ben je door vitamine A zuur vatbaarder voor schade van uv-straling. Deze bijwerkingen kun je tackelen door het gebruik en de dosering rustig op te bouwen, een vochtinbrengende crème erbij te gebruiken en je huid goed te beschermen tegen de zon. Een crème met vitamine A zuur is een van de beste middelen tegen rimpels maar is alleen op recept verkrijgbaar, omdat het geregistreerd staat als medicatie. [8]

Glycolzuur

Glycolzuur verwijdert dode huidcellen en kan de aanmaak van collageen en proteoglycanen stimuleren. Een oudere huid zal minder dof ogen en beter vocht kunnen vasthouden [5]. Er zijn genoeg producten te vinden die glycolzuur bevatten, de effectiviteit is echter afhankelijk van de gebruikte concentratie in het product. Glycolzuur wordt door huidtherapeuten gebruikt in doseringen die niet over de balie verkrijgbaar zijn.

Vitamine C

Vitamine C speelt een rol als co-factor bij de aanmaak van collageen en elastine. Dit maakt Vitamine C indirect een van de beste middelen tegen rimpels. Vitamine C stimuleert de fibroblasten om collageen aan te maken. Daarnaast helpt vitamine C om de oxidatieve stress te verlagen [5]. Voordat je nu je hoofd in een bak met citroenen stopt moeten we het teleurstellende nieuws brengen dat crèmes met vitamine C zeer instabiel zijn en door vocht, licht en zuurstof hun werking verliezen. De vraag is dus of je de potentie van vitamine C kunt gebruiken door het op je huid te smeren.

Apparatuur als middel tegen rimpels

Het gebruik van lasers voor huidveroudering lijkt zeer effectief te zijn. Lasers hermodelleren de CEM en stimuleren de collageenaanmaak. Fijne rimpels zouden verminderd zichtbaar moeten zijn na enkele laserbehandelingen. Daarnaast kunnen lasers uitkomst bieden bij andere huidproblemen zoals gesprongen vaatjes of littekens [5]. Behandelingen met lasers worden idealiter uitgevoerd door deskundige personen, het is immers geen speelgoed.

Radiofrequentie is een andere tool die voor huidverbetering ingezet wordt. Radiofrequentie zorgt voor het verstrakken van de huid en reorganisatie van collageenbundels. Vooral huidschade door overmatige blootstelling aan uv-straling lijkt goed te reageren op behandelingen met radiofrequentie. [5]

Ultrasonografie kan microschade toebrengen in de dermis en via die route de collageenaanmaak stimuleren. [5]

Collageen

In de voorgaande blog heb je al kunnen lezen dat collageen het belangrijkste eiwit is voor instandhouding van de stevigheid en elasticiteit van de huid. Het innemen van collageen is daarom niet voor niets een veelbesproken manier om de huidconditie te verbeteren. De theorie is simpel, het innemen van collageen stimuleert de aanmaak van collageen in de huid. Dat klinkt logisch en het zou natuurlijk fantastisch wezen als dit werkt. Een laagdrempelige manier om huidveroudering te beperken is een welkome toevoeging aan de mogelijk werkzame behandelingen.

We noemen collageen suppletie bewust als laatste, omdat we hier graag meer over willen uitleggen. In deze blog ontleden we het onderwerp collageen suppletie. We bespreken wat het mogelijke werkingsmechanisme is en we kijken in experimentele studies wat de effecten zijn op de conditie van de huid.

Wat is jouw beste middel tegen rimpels?

In onze eerste blog heb je gelezen dat de huid een orgaan is met een indrukwekkende staat van dienst en heb je in een notendop gelezen hoe de anatomie van de huid in elkaar steekt. Vervolgens hebben we in het tweede blog onder de loep genomen hoe de huid veroudert. Vervolgens hebben we gekeken naar het effect van collageen poeder op huidveroudering.

In deze blog hebben we nog wat alternatieve mogelijkheden tegen het licht gehouden die een bewezen effect hebben voor het tegengaan van huidveroudering. We hopen dat je door het lezen van deze blogs nu genoeg kennis hebt om voor jezelf te beoordelen wat jouw beste middel tegen rimpels gaat zijn en of een collageen supplement iets voor jou is.

Mocht je nog vragen of opmerkingen hebben, stuur gerust even een mailtje!

Willem Mulders
maas

€5 korting* op je eerstvolgende bestelling?

Natuurlijk wil je dat! Schrijf je in voor onze super-acties-nieuwsbrief en ontvang direct €5 euro korting op je eerstvolgende bestelling. *Deze kortingscode kan één keer worden gebruikt en is geldig bij een minimale bestelwaarde van €25.

€5 korting* op je volgende bestelling?

Natuurlijk wil je dat. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang direct €5 korting op je eerstvolgende bestelling.


*De kortingscode kan één keer aangevraagd en gebruikt worden en is geldig bij een minimale bestelwaarde van €25.

X